Psikologların yaptığı bir araştırmaya göre öfke iş yerinde önemli bir güç ve motivasyon kaynağı olabilir. İnsan iş yerinde öfkelendiğinde bunu kontrol edebilirse hedeflerine daha kolay ulaşır diyor bilim insanları. Araştırmanın detayları içerikte!
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/n-life/…
Gün içerisinde pek çok olumsuz olayla karşılaşır ve haliyle bunlara çok öfkeleniriz. Özellikle de iş hayatında yetiştirilmeyen işler, planlanıp bozulan organizasyonlar ve başarısızlıklar bizi sinirlendirir.
Ancak iş yerinde öfkeli bir tavır takınmak hoş karşılanmayan bir davranıştır. Çoğu insan zor olsa da öfkesini ya kendi içinde yaşar ya da iş çıkışı…
Peki aslında öfkenin iş yerinde kötü bir davranış olmasına rağmen yararlı bir şey olduğunu söylesek ne dersiniz? Tabii dozunda. Öfke hakkında yapılan yeni bir bilimsel çalışma öfkenin insanı üretken yaptığını ve hedeflerine ulaşmada yardımcı olduğunu ortaya koydu.
Amerikan Psikoloji Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre ne üzüntü ne de neşe öfke kadar iyi bir performans kazandırmıyor insana. Ama öfkenin çalışanlar için iyi bir motivasyon kaynağı olduğu düşünülüyor.
Uzmanların öfke bulguları kadınlar için de oldukça çarpıcı. Kadınların mizaç gereği iş hayatının zorluklarıyla başa çıkamayıp duygusallaştığı ve hatta sinirlendiği düşünülür ya bu araştırmaya göre bu olduka iyi bir şey.
Sosyolog ve stratejist Nicola Kemp, “Kadınlar iş hayatında gergin bir ipin üzerinde yürüyor gibiler. Ya çok soğuklar ya da çok duygusal. Ama işin içine öfkelerini katarlarsa başarılı olabilirler.”
Araştırma, iş yerinde öfkenin normalleştirilmesi gerektiğini -fazla ileriye gitmeden tabii- ortaya koyuyor. Kemp, “İş yerinde statükoya duyulan öfke ve hayal kırıklıkları çalışanlara yenilik ve yaratıcılık katabilir. Çalışan bir kişi iş yerindeki herhangi bir şeye kızıp meydan okumak istediğinde gücünün farkına varabilir” diyor.
Yaşam koçu Natale Trice ise öfkenin vücuttan geldiğini ve bizi harekete geçmemiz konusunda uyaran bir sinyal olduğunu söylüyor:
‘İş arkadaşınızın size ait olan bir şeyi çalması, toplantıya geç kalması, sizin övgü almanız gereken işte onun övgü ya da terfi alması gibi hareketlere dikkat edin. Öfke patlamaları yaşayabilirsiniz ama bunu yüzünüzü asıp somurtmaya değil, içinizdeki süper gücü harekete geçirmeye kullanın.’
“Öfkenizi size karşı değil, sizin lehinize kullanın”
New York Üniversitesi’nden Psikolog Dr. Yamalis Diaz’ın Fox News’e yaptığı açıklamaya göre ‘Bir kişinin adrenalin ve kortizol gibi uyarılma/stres hormonları aktive edilirse dikkatini çabuk toplar ve odaklanması keskinleşir. Önemli olan öfkeyi doğru şekilde kullanabilmek’.
Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? İş yerindeki problemler bu şekilde çözülebilir mi? Yorumlarınızı bekliyorum.