Çocuklar için gelecek parlak değil! Onlara iyi bir dünya bırakmıyoruz…

“Değişen Dünyada Çocukların Geleceği” Raporuna Göre: Çocukların Durumu 2024

2050 yılına kadar ve sonrasında çocukların yaşamlarını etkileyecek olan demografik değişimler, teknolojik eşitsizlikler, iklim ve çevre krizleri gibi büyük küresel etkiler, “Dünyada Çocukların Durumu 2024” raporunda ele alındı. Rapordan öne çıkan noktalar şöyle:

  • 2050-2059 arasında, çocuklar 2000’lere göre sekiz kat daha fazla aşırı sıcak hava dalgalarına, üç kat daha fazla nehir taşkınına ve yaklaşık iki kat daha fazla aşırı orman yangınına maruz kalacaklar.
  • İklime dayanıklı barınma, soğutma altyapısı, sağlık hizmetleri, eğitim ve temiz suya erişimi olan bir çocuğun, bu imkanlara sahip olmayan bir çocuğa kıyasla iklim şoklarından daha fazla kurtulma şansı bulunuyor. Bu yüzden çocukları korumak ve riskleri azaltmak için hedef odaklı çevresel eylem planlarına acil ihtiyaç duyulduğu raporda vurgulanıyor.

Çocuk Nüfusunda Azalma

Sahra Altı Afrika ve Güney Asya’nın 2050’lerde en büyük çocuk nüfusuna sahip olacağı tahmin edilirken, dünya genelinde çocukların oranının azalması bekleniyor. Bu demografik değişimler bazı zorlukları beraberinde getiriyor. Artan çocuk nüfusuna hizmet götürme baskısıyla karşı karşıya kalan bazı ülkeler, diğer yandan artan yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını dengelemeye çalışıyor.

Olumlu Gelişmeler

Raporda olumlu haberler de var. Beklenen yaşam süresinin artması ve eğitim imkanlarına erişimde elde edilen kazanımların devam edeceği tahmin ediliyor. İlköğretim düzeyini tamamlayan çocukların oranının 2050’lerde yüzde 96’yı aşması beklenirken, eğitim ve sağlık alanlarına yapılan yatırımların artmasıyla çocuklar için olumlu sonuçların elde edilebileceği vurgulanıyor.

Hava Kirliliği: Pakistan Örneği

Pakistan’ın Lahor kentinde, tehlikeli hava kirliliği nedeniyle kapatılan okulların, kirlilik seviyesindeki düşüşle birlikte tekrar açılması çocuklar için umut verici bir gelişme olarak kaydediliyor.

Raporun Önerileri

Raporda eğitim, hizmetler, sürdürülebilir şehirler ve dayanıklı altyapılara daha fazla yatırım yapılması gerektiği çağrısında bulunuluyor. Altyapı, teknoloji, temel hizmetler ve sosyal destek sistemlerinin iklim değişikliklerine karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiği belirtilirken, tüm çocuklara internet erişimi ve güvenli teknolojik imkanlar sunulması öneriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir